artikel

Hotel ’t Kruisselt viert 100-jarig bestaan Villa ‘t Kruisselt

Hotel ’t Kruisselt viert 100-jarig bestaan Villa ‘t Kruisselt

Het hoofdgebouw van ’t Kruisselt is in 1918 gebouwd en in 1920 in gebruik genomen door de familie Van Wulfften Palthe. De in Den Haag woonachtige familie Van Wulfften Palthe gebruikte Huize ’t Kruisselt als buitenhuis.

In samenwerking met vrijwilligers van Museum het Palthe Huis, regionale geschiedeniskenners en een speciaal opgerichte jubileum projectgroep heeft directeur Linda Kampman-Piening de geschiedenis van ’t Kruisselt in kaart gebracht en een tentoonstelling ingericht. Vanaf vrijdag 10 januari is de tentoonstelling te bezichtigen in het hotel-restaurant. De kleine expositie start met het jaar dat Karel de Grote het erf ’t Kruisselt (Crucelo) schonk aan de Abdij van Werden (D), 804 nC. En eindigt met het jaar dat Agfra Holding, van Ferdinand Fransen, het hotel kocht, 2016. Tevens wordt er uitgebreid stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van Villa ’t Kruisselt, de familie Van Wulfften Palthe en de Missionarissen van Scheut. Het hele jaar biedt het hotel aantrekkelijke hotelarrangementen inclusief entree tot Museum het Palthe Huis. Tevens is er een speciale Jubileum koffie ontwikkeld welke wordt geserveerd op ‘ouderwetsche wijze’.

“Het was flink graven in de geschiedenis, maar met dank aan Martin Looman, Ruud olde Dubbelink en Jan Bornebroek, hebben we het hele verhaal van ’t Kruisselt in kaart kunnen brengen. In 2017 heb ik voorwerk gedaan bij historische vereniging De Dree Marken. Afgelopen november was mevrouw Titia van Wulfften Palthe (een achterkleindochter van Richard en Mien van Wulfften Palthe) bij ons op bezoek, zo konden we het verhaal over de geschiedenis van ’t Kruisselt nog completer maken. Student Daan Spiertz van ICreate heeft voor ons de posterplaten opgemaakt en een filmpje ontwikkeld. En zo is het een echte tentoonstelling geworden! ”, aldus Linda Kampman-Piening. Het hotel-restaurant is het hele jaar geopend en regionale bezoekers kunnen vrij naar binnenlopen om de expositie te bezichtigen. Sinds de komst van Linda en Jeroen Kampman richt het hotel-restaurant zich niet enkel meer op hotelovernachtingen, maar verwelkomt men ook graag noabers. ’t Kruisselt biedt een uitstekend restaurant en een sfeervolle bar met prachtig tuinterras waar genoten kan worden van een drankje of een lekkere lunch. Bekijk www.kruisselt.nl voor informatie over de expositie en de geschiedenis van ‘t Kruisselt.

Over de laatste periode, vanaf 1973, heeft Linda Kampman met hulp van Historische vereniging De Dree Marken heel wat krantenknipsels uitgezocht en nagelezen. En uiteraard konden wij de mappen openen die Francois en Leanne Westenberg hebben overgedragen, gevuld met foto’s en folders uit de jaren ’80.

Uiteindelijk hebben we al uw input en verhalen verzameld en gebundeld. En daarmee zijn Daan Spiertz en ik aan de slag gegaan om de posters voor de tentoonstelling te ontwerpen.

En het is gelukt!

Vanaf vrijdag 10 januari bent u van harte welkom om in hotel-restaurant ’t Kruisselt de kleine, maar zeer waardevolle, tentoonstelling over de geschiedenis van ’t Kruisselt te bezichtigen.

Op https://www.kruisselt.nl/geschiedenis-t-kruisselt/ vindt u alvast een voorproefje met impressie filmpje.

Het hele jaar 2020 staat in het teken van 100-jaren Villa ’t Kruisselt en alle hotelgasten die een arrangement boeken krijgen entree tot Museum het Palthe Huis daarbij cadeau!

Terug naar het overzicht